Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι Αντλίες Θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας θέρμανσης αλλά και ψύξης είναι υψηλής απόδοσης συσκευές που απορροφούν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα ή από το και την μεταφέρουν στο σπίτι σας. Ο κύκλος λειτουργίας των αντλιών θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη επειδή είναι πλήρως αναστρέψιμος. Δείτε αναλυτικότερα εδώ

Πως λειτουργούν οι Αντλίες Θερμότητας;

Η αρχή λειτουργία της αντλίας θερμότητας εφαρμόζεται ως επί το πλείστον σε ψυγεία, καταψύκτες και συσκευές κεντρικού κλιματισμού κτιρίων (για ψύξη και θέρμανση) και ζεστού νερού χρήσης.

Τέσσερις λειτουργικές μονάδες συνεργάζονται ώστε η θερμότητα που αντλείται από το περιβάλλον να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας: 1) Ο εξατμιστής, 2) ο συμπιεστής, 3) ο συμπυκνωτής και 4) η εκτονωτική βαλβίδα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπορεί η αντλία θερμότητας να αντικαταστήσει τον λέβητα;

Η μέθοδος κεντρικής θέρμανσης με αντλία θερμότητας, είναι οικολογική, αξιόπιστη και αποδοτική, δημιουργεί απίστευτη οικονομία και η δαπάνη της αποσβένεται γρήγορα. Μπορεί να προστεθεί εύκολα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, και λύνει με τον καλλίτερο τρόπο τα προβλήματα αυτονομίας στις ιδιοκτησίες με κοινό λεβητοστάσιο ή συγκροτήματα κατοικιών. Σε νέες εγκαταστάσεις εξασφαλίζει πλήρη αυτάρκεια σαν αυτοδύναμη εφαρμογή για θέρμανση και κλιματισμό.

Πώς παράγει την θέρμανση η αντλία θερμότητας;

Για την θέρμανση με αντλία θερμότητας αέρα-νερού το οποίο θα διατεθεί στην κεντρική θέρμανση, η θερμότητα απορροφάται από τον αέρα του περιβάλλοντος ενισχύεται με το έργο του συμπιεστή & θερμαίνει το νερό ως την θερμοκρασία που επιλέγουμε και η οποία πρέπει να περνά τους 50οC για να αποδίδουν τα θερμαντικά σώματα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 70οC με υψηλό βαθμό απόδοσης. Το ζεστό νερό μπορεί να διατίθεται απ’ ευθείας όπως και από τον λέβητα στο δίκτυο των θερμαντικών σωμάτων ή να αποθηκεύεται πρώτα σε καλά θερμομονωμένη δεξαμενή κατάλληλης χωρητικότητας για να χρησιμοποιηθεί ετεροχρονισμένα στις επιθυμητές ώρες θέρμανσης.

Σύγκριση κόστους διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης:

Σε μονοκατοικία 180 m² με τέσσερις ενοίκους, με απώλειες θέρμανσης για ένα καλό επίπεδο μονώσεων (0,09 Κw/m²) : 16,2 Κw,  η ετήσια απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης αν υποθέσουμε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει 1300 ώρες είναι συνολικά :16,2 Κw * 1300 h =  21.060 Κwh

Το κοστός για:

  • Αντλία Θερμότητας: 609 €
  • Πετρέλαιο: 1873 €
  • Φυσικό Αέριο: 1589 €
  • Πέλλετ: 1512 €
  • Ηλεκτρικός Λέβητας: 2316 €
  • Πίνακας Τιμών

*οι τιμές συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ και είναι ενδεικτικές

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης νυκτερινού ρεύματος με αντλία θερμότητας;

Ο συνδυασμός αντλίας θερμότητας και μειωμένου νυκτερινού τιμολογίου με θερμοσυσσώρευση ενέργειας σε δεξαμενή νερού,εκτός από την τεράστια για τον καταναλωτή οικονομία,προσφέρει ακόμα τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:
• Βελτιώνει την λειτουργία και τον βαθμό απόδοσης της αντλίας θερμότητας για καθαρά λειτουργικούς λόγους,
• Μειώνει το απαιτούμενο μέγεθος του μηχανήματος, με κέρδος στο κόστος εγκατάστασης.
• Μειώνει το κόστος λειτουργίας και του κλιματισμού το καλοκαίρι που μπορεί να γίνεται με συνδυασμένη εγκατάσταση νερού και fancoils, όπου ο κλιματισμός είναι πιο υγιεινός. Το νερό ψύχεται και αποθηκεύεται στην δεξαμενή από το ίδιο μηχάνημα, που λειτουργεί ως ψύκτης, τις νυκτερινές ώρες 23.00 – 07.00 για να το πάρουμε τις ζεστές ώρες της ημέρας. Εδώ το κέρδος είναι διπλό για τον καταναλωτή επειδή εκτός της μειωμένης τιμής του ρεύματος στις ώρες αυτές αυξάνεται σημαντικά και ο βαθμός απόδοσης στην ψύξη του μηχανήματος (EER) λόγω της σημαντικά χαμηλότερης θερμοκρασίας περιβάλλοντος τη νύχτα.
• Βοηθά την εθνική οικονομία αφού μειώνονται τα ημερήσια φορτία αιχμής της ΔΕΗ χειμώνα καλοκαίρι.
• Ωφελεί το περιβάλλον αφού η μείωση των φορτίων αιχμής σημαίνει λιγότερη καύση στα εργοστάσια της ΔΕΗ άρα λιγότερες εκπομπές CO2 και λιγότερο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τι δυνατότητες έχει μια αντλία θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης επιλέγονται κατόπιν μελέτης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εφαρμογής. Υπάρχει η δυνατότητα παραλληλισμού μονάδων για μεγαλύτερες αποδόσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτόνομα σε νέες εγκαταστάσεις, είτε να προστεθούν σε υπάρχοντες λέβητες.
Υπάρχει ταυτόχρονα η δυνατότητα, παραγωγής ζεστών νερών χρήσης για το μπάνιο την κουζίνα και το πλύσιμο ρούχων, δωρεάν με ανάκτηση όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, πολύ οικονομικά με COP από 5 έως 13, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Είναι εύκολος ο χειρισμός τους;

Ο χειρισμός των συσκευών είναι εύκολος μέσω ενσύρματου ή ασύρματου χειριστηρίου. Η συσκευή λειτουργεί αυτόματα για όσο χρειάζεται ανάλογα με την χρήση, πάντα μέχρι την τελική θερμοκρασία νερού που επιλέγεται εύκολα και ελέγχεται ηλεκτρονικά από θερμοστάτη.

 

 
Μοιραστείτε το