Δοχείο Αδρανείας (Buffer Tank)

 • Βασικές Πληροφορίες

  Δοχείο Αδρανείας (Buffer Tank)

  Αποθήκευση ζεστού νερού

  Τα δοχεία αδρανείας ουσιαστικά είναι δεξαμενές (επιπλέον χώρος) αποθήκευσης νερού (ζεστού ή ψυχρού).

  Το δοχείο αδρανείας συνδέεται εν σειρά με την αντλία θερμότητας (είτε με λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξυλολέβητας, λέβητας πέλλετ - βιομάζας,) ή και με τους ηλιακούς συλλέκτες.

  Πρόκειται για ένα δοχείο με πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρεί την υψηλή θερμοκρασία του νερού. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει ζεστό νερό όταν αυτό παράγεται από την , αντλία θερμότητας (ή του ηλιακού συλλέκτη) και να μας παρέχει ζεστό νερό όταν παύει να λειτουργεί η αντλία θερμοτητας ή όταν δύει ο ήλιος και ο ηλιακός συλλέκτης παύει να προσφέρει ζεστό νερό.

  Για παράδειγμα, αν  μία αντλία θερμότητας λειτουργεί από τις 7 έως τις 11 το βράδυ, αυτές τις 4 ώρες παρέχει ζεστό νερό υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο μέσω του κυκλοφορητή μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, προσφέροντας θέρμανση του χώρου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της αντλίας θερμότητας, αποθηκεύεται στο δοχείο αδρανείας ζεστό νερό. Όταν παύει η λειτουργία της αντλίας θερμότητας, ο κυκλοφορητής αρχίζει πλέον και μεταφέρει στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, το ζεστό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν θέρμανση για αρκετές ώρες ακόμα.

  Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και επομένως και χρημάτων, αφού χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό του δοχείου αδρανείας (BUFFER) και δεν χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια η αντλία θερμότητας για να έχουμε ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για το ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ), αν το δοχείο αδρανείας (BUFFER) είναι συνδεδεμένο με ηλιακούς συλλέκτες και το δοχείο αδρανείας είναι τύπου “δοχείο εντός δοχείου” TIT (tank in tank). Επίσης όταν πρόκειται για θέρμανση παραγόμενη από αντλία θερμότητας, το δοχείο αδρανείας μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια εκμεταλευόμενο τις ώρες με τη χαμηλή τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

  Αποθήκευση κρύου νερού

  Τα δοχεία αδρανείας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως πιο πάνω και για αποθήκευση κρύου νερού (αντί για ζεστού). Και εδώ επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων καθότι ο κυκλοφορητής συνεχίζει και μεταφέρει ψυχρό νερό από το δοχείο αδρανείας, παρόλο που η αντλία θερμότητας έχει σταματήσει να λειτουργεί.

   

   

  • * Χωρητικότητα από 200 λίτρα έως 5000 λίτρα
  • * 5 συνδέσεις χ 1/2 "υποδοχή για τον αισθητήρα θερμοκρασίας
  • * Μαλακή μόνωση πολυουρεθάνης (συντ. μεταφοράς θερμότητας:. 0,038 W / mK)
  • * Η μόνωση μπορεί να αφαιρεθεί
  • * Χρώμα μόνωσης - γκρι RAL 9006
  • * Η μέγιστη πίεση λειτουργίας είναι 3 bar και θερμοκρασία από 99 ° C
 • Τεχνικά Χαρακτηριστικά
 • Εγκαταστάσεις